Rozgniatam twaróg i dwa banany. Te placuszki robię 20 minut, a rodzina wcina z przyjemnością
Najszybsze placki robi się z mąki, jajek i mleka. Ja jednak lubię podać moim bliskim potrawy nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Dlatego sięgam po twaróg i banany. Szybko je rozgniatam i łączę z prostymi dodatkami. Usmażone placuszki są aromatyczne i pełne smaku.
Wartość odżywcza twarogu i bananów
Placuszki z twarogu i bananów są o wiele pożywniejsze, niż te przygotowane na bazie mąki. Twaróg, jako produkt nabiałowy dostarcza pełnowartościowego białka, a także wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Najlepiej wybierać półtłusty, bo nie jest zbyt kaloryczny, a ma doskonały smak i kremową konsystencję. Z kolei banany stanowią doskonałe źródło węglowodanów, a także potasu i magnezu.
Jak zrobić aromatyczne placuszki z twarogu i bananów?
Przygotowanie aromatycznych placuszków z twarogu i bananów nie zajmie wam więcej, niż 20 minut. I to łącznie ze smażeniem. Banany i twaróg należy umieścić w miseczce i rozgnieść widelcem. Masa nie musi być idealnie gładka. Ba grudki dodają potrawie ciekawszej struktury. Składniki te wystarczy wymieszać z jajkami i niewielką ilością mąki. Zwykle dodaję też trochę proszku do pieczenia, by spulchnić masę. Teraz pozostaje tylko usmażyć placuszki na niedużej ilości oleju.
Przepis: Placuszki z twarogu i bananów
Pożywne placuszki z dwóch składników
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 2 banany
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyTwaróg i obrane banany umieść w miseczce, rozgnieć je widelcem. Dodaj jajko, proszek do pieczenia i mąkę, wymieszaj, by powstała gęsta masa.
- SmażenieNa patelni rozgrzej niedużą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Placuszki smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Jak podać placuszki z twarogu i bananów?
Placuszki z twarogu i bananów można oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie wymieszanym z cynamonem lub cukrem wanilinowym. Moja rodzina woli je jednak w bardziej orzeźwiającej wersji z gęstym jogurtem naturalnym. Dodatkowo można je polać płynnym miodem lub syropem klonowym, co razem będzie się fantastycznie komponować. Dobrym dodatkiem do tych placuszków będą też talarki bananów, mus jabłkowy albo lekko kwaskowy dżem, np. malinowy, z czarnej porzeczki.